teisipäev, 25. aprill 2017

Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Vaatleme ühte näidet, mis on ühte pidi nii positiivne, kui ka negatiivne.
Leht:http://www.tallinn.ee/
Positiivne:

  • üleval vasakul nurgas on võimalused vaegnägijatele valida parem värvikombinatsioon.  Kuigi on vaegnägijatel selle leidmine raske, on üsnagi haruldane selle olemasolu. Vaegnägijatele ja  -kuuljate veebilehtede testimiseks oli olemas WCAG 2.0 validaator. Praegu pakuvad päris mitmed lausa sellekohast teenust.
  • lehe ülesehitus on suhteliselt arusaadav ning elemendid soovitatavates kohtades või nende ligiduses. Ergonoomiline lehe ülesehitus on määratletud ja soovituslikult asetatud - vastavalt inimeste harjumustele.
  • värvivalik on suhteliselt tagasihoidlik, mitte ärritav ja segav. Mugav kasutada ning rahustava tooniga. Sinist loetakse kõige neutraalsemaks värviks, mida kasutada rahvusvahelises kontekstis. Sama on ka valgega, kuigi valge tähendab Jaapanis surma. Abielludes tähendab valge vana suguvõsa surma ja hülgamist.
  • tegemist on responsive lehega, mis toimib erinevates seadmetes erinevalt ja  see annab kõvasti juurde kasutatavuse mugavusele.
Negatiivne:

  • Paremal nurgas üleval olev keelevalik on pooleli või eriti hullusti, kui ongi nii meelega tehtud . Mõnedele keelevalikutele klikates avaneb mingi tüütu jama, mis ei kutsu kasutama ja ärritab. Parem jätta vaid need keeled, mis omavad täielikku funktsionaalsust.
  • Vasaku tulba lingivalik eirab soovituslikku ühtlase sisuloendi ligikorda, kus väervid ja lingid peaksid jääma samaks. Tegemist pole suure apsakaga, kuid siiski väheke ebaproffessionaalne - eriti omavalitsuse veebilehe kohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar