esmaspäev, 10. aprill 2017

Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

Kuidas saada häkkeriks?

Kuidas saada fotograafiks, kuidas saada arstiks, suusatajaks, kosmonaudiks, hipsteriks, narkomaaniks ...... - nagu lause lapse suust. Iga vähekegi  mõistust omav enesekindel  täiskasvanud inimene ei esita mitte kunagi nii rumalaid küsimusi. Kui sellist asja küsiks laps, sobiks see väga hästi lugemiseks, aga kui "suur" inimene küsib sellist asja, pole viimasel ilmselt õrna aimugi häkkerluse tähendusest.

Raymondi Hacker-HOWTO võib mööndustega käia mistahes ameti või kultuurigrupi kohta. Ehk kõik oskused vajavad praktikat ja pühendumust - ka ohvritega.

Teksti algus viidatakse häkkerlusele kui kultuurigrupile. Kuidas saab inimene hipiks, hipsteriks punkariks? Häkkerlus kui elustiil ning selleks pole võimalik hakata, samas võib selleks küll saada. On vaid kaks varianti, kas inimene kuulub nende suhtlusringkonda või mitte. Selline otsus võetakse vastu alateadvuses ja mingil hetkel kuuludki nende hulka.

Samas võime mitte kunagi häkkeriks saades kuuluda hoopis heade spetsialistide hulka. Kas on üldse  vaja olla keegi, kes te tegelikult pole?

Edasi mainitakse programmide valikut ja selles suhtes võib mõelda,  et täpselt nii palju, kui on inimesi, on ka arvamusi. Iga inimene peab leidma ise oma tee programmeerimise juurde. Samas võib oletada, et tõde struktuursest arusaamast peab paika: "you have to know what the components actually do."

"Learn english" - seda võiks õppida ka ilma häkkeriks hakkamata.

"Write open-source software" - ilmselt on see kõige raskem väljakutse üldse. Leida idee, aeg, koht ja ka inimesed, kes vajavad su koodi. Positsioon, mida on võimalik saavutada aastatepikkuse kogemuse ning tööga.

Samas, kui on väga suur soov saada häkkeriks, siis otsiv inimene selleks ka saab, aga kindlasti mitte mingi juhendi või valitud "raja" kaudu. See juhtub, nagu juhtub naine, laps, töö, kool. "Kui ei osta lotot pole võimalik võita ka Jackpoti."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar