teisipäev, 14. märts 2017

Näe võrgus hea välja - viies käsk

   Võrreldes "netiquette" kümmet soovitust Piibli kümne käsuga, jääb silma üks suur erinevus. Kui Piibli kümne käsu täitmisel minna äärmusesse, on tegemist tõenäoliselt väga taltsa ja korraliku inimesega. Kui minna "netiquette" täitmisel äärmustesse tuleb kokku üks väga veider ja tüütu inimolevus. Näiteks teine punkt, kus "Ad here to the same standards of behavior online that you follow in real life". Kui oled päriselus rets, võid olla seda ka netis?
   Võtame viienda punkti, mis tundub olevat läinud äärmustesse.
Siinkohal soovitan vaadata ulmeseriaali "Black Mirror" kolmanda hooaja esimest osa Nosedive(3 minutiline klipp parimaks iseloomustuseks,   treiler,   osa). Olemas ka Netflix-is. Tegemist on ulmenovelliga, mis kirjeldab just väga ehedalt  valtud viiendat punkti ja osa on täiesti nauditav ning mõtlema panev. Päris paljud võivad leida parallele meie praeguse ühiskonna ja iseenda käitumisega.
  Niisiis "Näe võrgus hea välja" on täiest hea soovitus, aga võib minna äärmusesse ning on kindlasti juba läinud. Kuigi minu rahakotile on see mõjunud hästi. Nii mitmedki tuttavad on profiilipiltide ilustamiseks pöördunud minu poole uute profiilipilte tegemiseks ja modelli staatusesse töötlemiseks. Lisaks veel erudeerunud sõnavara kasutamine ja igal võimalusel enese promomine: 


  • istun siin(asutus) joon veini ning söön kaaviari
  • õhtusöögiks tegin kunstiteose
  • ostisin Armani sokid
  • olen parasjagu reisil - isik klubis, restos, pronkskuju otsas, surfilaual jne.

Kõik see on imago kasvatamine ehk väljanägemine võrgus, et olla võrgus austatud ning "premium quality" inimolevus. Arvatakse, et netis pole eriti viisakas sõimata, "minna solvangutega isiklikuks",  trollida jne.  Kas see ka nii on? Suhteliselt subjektiivne nähtus ning sõltub auditooriumile suunatusest. Kui kirjutada "kõik pagulased ahju", saame sõimu ja ka tuhandeid "Like". Kui kirjutada, et kõigile pagulastele varjupaik, saame sama tulemuse. Kõik oleneb taustsüsteemi valikust - me kõik arvame, et "näeme võrgus head välja" ning ilmselt vastab ka tõele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar